luni, 27 februarie 2012

LUNA MARTIE 
 


          Martie incepe cu Zilele Babelor mai totdeauna cu viscol si zapada amestecata cu ploaie.Acest manios inceput al lui martie e o lupta in natura intre iarna are se duce si primavara care vine.
         Sfantul soare, cum ii zicem asa de frumos noi, romanii, trece acum din partea de miazazi a cerului, pe partea de miazanoapte, si face pe la sarbatoarea Mucenicilor, sa fie ziua deopotriva de lunga cu noaptea.De aici, apoi, e inceputul primaverii, si soarele rasare tot mai devreme si se culca tot mai tarziu, si desteapta cu lumina si caldura sa pamantul.
         Cei dintai, cari isi scot capul din pamant, sunt ghioceii. Albi ca si zapada de care abia a scapat campul, ei sunt dulcii vestitori ai primaverii. Ei ne vestesc primavara din pamant; iar de sus, din vazduh, ne-o vestesc berzele.
         Martie, sau cu numele vechi Martisor, e inceputul primaverii si, in ziua dintai a lui, romanii au frumosul obiceiu sa dea martisoare.

         Si dupa cum, intr-aceasta luna toate vestesc buna vestire a primaverii, noi serbam si o sarbatoare mare, numita Buna-Vestire.

                  “Calendarul scolarului”-de George Cosbuc


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu